sâmbătă, 17 septembrie 2011

Radu Miclescu, premiat pentru restaurarea conacului ce-i poartă numele


În după – amiaza zilei de 16 septembrie 2011, Sala Eminescu a restaurantului botoşănean Rapsodia a găzduit o gală organizată în premieră la Botoşani, cu prilejul desfăşurării Zilelor Europene ale Patrimoniului. Dănuţ Huţu, director al Direcţiei judeţene pentru Cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional Botoşani, i-a acordat, la Secţiunea „premii pentru Patrimoniul imobil”, o diplomă lui Radu Miclescu - proprietarul Conacului Miclescu din Călineşti, Bucecea - pentru restaurarea şi punerea în valoare a acestui monument istoric cât şi pentru transformarea lui într-un elegant şi valoros muzeu. Care nu este, însă, deschis publicului, în conacul de la Călineşti petrecându-se evenimente «cu circuit închis», cum a fost o recentă «Şcoală de vară» organizată de în perioada 11-17 iulie de către Fundaţia Creştin-Democrată în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel. (Carmen Moraru).
Foto: http://fc-d.ro
Un scurt crochiu al restaurării conacului este cel găzduit de www.evenimentul.ro:
 «În localitatea Călineşti locuieşte Radu Alexandru Miclescu, descendentul Micleştilor, o familie de boieri ce a stăpînit o bună parte din pămînturile judeţelor Botoşani şi Suceava.
După aproape 30 de ani, perioadă în care a locuit în Germania, Radu Alexandru Miclescu a revenit în România, stabilindu-se în conacul familiei Miclescu de la Călineşti. Imobilul a fost refăcut în totalitate după modelul celui din 1940, de către arhitectul Şerban Sturdza, văr cu Radu Alexandru Miclescu. Peste 40 de oameni au lucrat la acest conac şi, pe data de 25 iunie 2005, a fost inaugurat printr-un bal demn de o familie de vază.
În 1991, după apariţia legii privind retrocedările, Radu Alexandru Miclescu a revenit în România pentru a reintra în posesia averii dobîndite de-a lungul timpului de familia sa. După cinci ani în care a întîmpinat şi opoziţii, descendentul familiei Miclescu a devenit proprietarul conacului de la Călineşti... Conacul familiei Miclescu a fost construit la 1711, de către Grigore Miclescu. În momentul de faţă are 30 de camere, la fel ca la sfîrşitul anilor ‘40, cînd a fost preluat abuziv de către comunişti. În toată această perioadă, conacul familiei Miclescu a avut mai multe destinaţii, printre care şi cea de penitenciar. Între timp, i s-au adus o serie de modificări. În incintă se află amenajat şi un apartament al reginei, în amintirea momentului în care conacul a avut-o ca oaspete pe soţia regelui Ferdinand I.
Conacul familiei Miclescu adăposteşte o sumedenie de obiecte de artă extrem de valoroase şi rare... Cel mai vechi este un vas chinezesc ce datează de la 1250. Mobilierul datează de pe la 1700–1800 şi reprezintă mai multe stiluri şi culturi. Printre piese se află şi două fotolii din biroul Ţarului Alexandru I al Rusiei. La Călineşti se găseşte un tablou extrem de valoros din 1493, cu chipul Împăratului Maximilian al III-a. (Liliana Anuţei)