sâmbătă, 9 iulie 2011

Eleonora Zugun, mediumul de la Talpa

Născută pe 24 mai 1913, Talpa, judeţul Dorohoi şi cunoscută şi sub numele de „Devil Girl” sau „Poltergeist Girl”, Eleonora era un medium fizic român, renumit îndeosebi pentru tulburările de tip poltergeist în centrul cărora se afla. A fost subiectul primei încercări, efectuate de Harry Price, de studiu ştiinţific al unui agent inductor de fenomene psihokinetice recurente. Fata a fost repudiată de consăteni şi de propria familie datorită straniilor incidente care o însoţeau: obiecte care dispăreau şi reapăreau lovind pe cei din jurul ei, cuie bătute în pereţi care erau scoase de o putere nevăzută, în timp ce fata, cuprinsă de crize violente, se văita că este bătută sau lovită de forţe pe care ea le numea „Dracul”.

Cazul Eleonorei Zugun a atras atenţia inginerului german Fritz Grunewald, care a plasat-o, la vârsta de 13 ani, sub protecţia contesei vieneze Zoe Wassilko-Sercki. Grunewald şi contesa au fost martorii a numeroase manifestări paranormale provocate de fată în timpul zilei, precum şi a unor inexplicabile urme de muşcături ce apăreau frecvent pe trupul ei. În perioada 30 septembrie - 26 octombrie 1926, Price a adus-o pe Eleonora Zugun în Anglia, pentru a o cerceta în propriul laborator. El a putut constata, sub controlul unei comisii din care făceau parte şi sceptici şi în condiţii care excludeau posibilităţile de fraudă, autenticitatea manifestărilor paranormale provocate inconştient de ea: deplasarea de mici obiecte, apariţia de muşcături şi zgârieturi pe faţă şi pe corp.

După reîntoarcerea la Viena, Eleonora Zugun a avut primele menstruaţii iar fenomenele de poltergeist au încetat brusc. Revenită în ţară, ea s-a stabilit în Bucureşti, unde a început să lucreze într-un atelier de croitorie. (www.wikipendia.org)