vineri, 2 decembrie 2011

Istorie a nevăzătorilor botoşăneni, apărută la Editura Agata

Astăzi au văzut lumina tiparului primele exemplare dintr-o carte ce rememorează cei 50 de ani viaţă, în aceeaşi asociaţie, a nevăzătorilor botoşăneni. Volumul este într-o elegantă ţinută grafică, pentru care-i mulţumesc domnului Ion Istrate, Anei Maluş, Simonei şi Alexandrei. A fost foarte mult de lucru, printre multe altele ce se cereau făcute, dar era un alt lucru important, ce trebuia dus la bun sfârşit.
Mai public, pe acest blog, şi "cuvântul înainte" la carte, pentru că textele din volum vor fi publicate, pe rând, pe blogul
Crâmpeie de istorie
   În momentul în care m-am gândit la un volum aniversar – la 50 de ani de viaţă a Filialei Nevăzătorilor Botoşani – nu am realizat că va ajunge, sub tipar, o frântură din istoria oraşului. Pentru că interviurile din carte, care există şi în format audio, pentru nevăzători, creionează o amplă frescă a vremurilor trecute.
  Interlocutorii mei, dar şi ai colegului într-ale jurnalisticii, Constantin Surugiu, vorbesc despre anii dinainte de 1989, cu bune, cu rele, cu lipsuri, cu soluţii de ultim moment - pentru a traversa, cu bine, ani extrem de tulburi. Se vorbeşte, în carte, despre cooperaţia meşteşugărească, despre noianul de solicitări – acum ciudat – de la audienţe, despre „organele de partid şi de stat”, despre care s-au spus şi cuvinte frumoase.
  Şi oraşul de altădată îşi are propriile poveşti, cu drumuri mai tihnite, cu magazinul de la poartă în care erau de toate, cu căminele de nefamilişti în care se „găseau” oamenii şi îşi puneau, apoi, pirostriile…
  Cred că există şi astfel de „file de istorie”, pline de firesc, care îţi pot merge la suflet şi care păstrează în memoria colectivă vremuri demult apuse…
  Înainte ca volumul să vadă lumina tiparului, vreau să mulţumesc câtorva colaboratori care m-au ajutat în ingrata muncă de „translare” a interviurilor, din format audio în format text: Alexandru Surugiu, Constantin Surugiu – membru al filialei, dar şi „tizul” lui cu acelaşi nume, care-mi este coleg, precum şi Paraschiva Seliman.
  Le mulţumesc şi celor care şi-au deschis sufletul în spaţiul unor interviuri pline de naturaleţe şi extrem de interesante, în acelaşi timp, pe care vă invit, cu toată căldura, să le lecturaţi. 
Carmen Moraru