luni, 5 decembrie 2011

Memorialul durerii, în variantă botoşăneană

www.agentiadecarte.ro
* La fiecare schimbare de regim politic, există victime, regula fiind valabilă chiar şi la inofensivele schimbări de Guverne din zilele noastre. Lucrurile au fost mult mai grave la venirea comunismului, când mii de oameni au schimbat lumina zilei cu bezna închisorilor.
În urmă cu 12 ani, apărea la Botoşani, sub semnătura lui Dumitru Ignat şi cu sprijinul Inspectoratului pentru Cultură Botoşani, volumul „Calvarul deţinuţilor anticomunişti botoşăneni”. Din păcate, cartea, care conţine mărturii a 30 de supravieţuitori, a apărut într-un tiraj destul de mic, nu a mai fost reeditată şi e dificil de găsit de cei interesaţi de subiect. „Ar fi un titlu de onoare pentru actuala Direcţie de cultură să se preocupe de reeditarea şi chiar completarea informaţiilor din prima carte. Au fost destui cei care au suferit în închisorile trecutului regim şi nu şi-au găsit locul în primul volum despre deţinuţii anticomunişti botoşăneni” consideră Dumitru Ignat. Mărturiile nescrise sunt pagini de istorie, practic, dintr-o perioadă neagră a unui regim trecut şi ar fi chiar păcat să se piardă, odată cu trecerea în nefiinţă a foştilor deţinuţi. Tocmai pentru că e vorba de istorie, vă prezentăm câteva fragmente din mărturiile consemnate, cu ani în urmă, de Dumitru Ignat.
Repercursiuni grave pentru urmaşi
Vasile Ailenei s-a născut pe 16 ianuarie 1929 la Băluşeni şi a fost agricultor. A fost arestat în ziua de 22 octombrie 1948. „Pentru instigaţie împotriva regimului. În Băluşeni a fost revoltă. După, ne-au ridicat, ne-au dus la tribunal şi acolo ne-au arestat. N-am stat pe la Siguranţă, că ne-au dus direct la Penitenciar. Ancheta n-a durat. Nici nu ne-au bătut. Pe 7 noiembrie, ne-au trimis la Iaşi, la Curtea Marţială. Am fost condamnat la 2 ani închisoare. Dar am făcut 2 ani şi jumătate; încă jumătate de an, fără judecată, din dispoziţia Ministerului de Interne!
Întâi am stat la Galata, vreo două luni. Apoi, după ce am trecut pe la Văcăreşti, am ajuns la Gherla, pentru vreo şase – şapte luni. Restul de închisoare l-am făcut la Canal, la Poarta Albă. La săpat. Era greu, dar mergea. Nici mâncarea nu era chiar rea”.
După ani, mult mai mult au avut de suferit copiii lui Vasile Ailenei, din cauza cazierului politic al tatălui lor.
Bătăi cu funia udă
Gheorghe Anghelache s-a născut la 23 aprilie 1921, în Corni. În 1946 s-a întors acasă, de pe frontul din Cehoslovacia. În 1948, a reluat legăturile cu „Gruparea albastră”, denumire inspirată după numele unei formaţiuni militare care a luptat în Spania, în timpul Războiului Civil. Membrii grupării, în principal, redactau şi difuzau manifeste. Printre altele, îndemnau populaţia să nu treacă la Colectiv...
În cadrul organizaţiei, Anghelache era un fel de instructor militar. A fost arestat pe 15 mai 1951. În acea vreme, Feller era anchetator şef la Securitate. „M-a bătut cu funia udă. Când a văzut că n-o poate scoate la capăt cu bătaia, a început să mă scuipe...”. Abia pe 14 septembrie s-a judecat procesul, la Iaşi. Angelache a primit o sentinţă de 15 ani de muncă silnică, din care a făcut 13 ani şi două luni. A trecut mai peste tot. La Jilava, Gherla, Baia Sprie, la Aiud, la Periprava. La Gherla, „pe vreo 80 de inşi ne-au pus în Zarca Gherlei, o închisoare veche. Am fost doisprezece inşi într-o celulă, apoi nouă, vreme de trei ani. Nu aveam paturi, dormeam pe jos. Optsprezece săptămâni nu ne-au scos deloc de acolo. Nici la baie, nici la plimbare. Celula avea o singură fereastră, prin care vedeai numai cerul. În cei trei ani, geamul acela n-a fost niciodată închis. În celulă era un ciubăr de lemn, în care ne făceam nevoile şi unul mai mic, lângă celălalt. Trei luni de zile, ne-am hrănit numai cu nişte fulgi de varză, cu un polonic de apă, în gamelă. Ajunsesem să nu mai putem duce, doi inşi, o găleată de apă!”.
A fost eliberat în 1964. I-au dat şi 1200 de lei, pentru munca la Aiud. A lucrat mai apoi 23 de ani ca frizer, în Cooperaţie, după care a ieşit la pensie.   
Închisori una mai „confortabilă” ca alta
Emanoil Babii s-a născut pe 5 iulie 1925, la Corni. Când l-au arestat, era profesor suplinitor de istorie – geografie şi student la Drept. A intrat la închisoare sub acuzaţia „crimă de uneltire contra ordinii sociale”. Şi el, ca şi Anghelache, a făcut parte din „Gruparea albastră”, dar şi din gruparea „Regele Mihai”. „Speram să se întoarcă regele. Voiam să luăm legătura cu cei care luptau în munţi, să-i ajutăm”. A fost arestat la Iaşi şi l-au anchetat luni în şir. Voiau să ştie printre altele, ce legături avea cu... americanii. A fost condamnat la 15 ani de închisoare, din care a făcut 12. În atâţia ani, a avut „răgaz” să se plimbe şi el prin mai multe închisori. „Gherla era mai „confortabilă decât Aiudul: aveam „closet” în cameră!”. Dar asta la nivel de glumă, pentru că tot la Gherla „în camera în care stăteam, nu aveam aer şi nici apă. Simţeam că ne sufocăm. Mâncarea pe care ni-o dădeau n-o puteau mânca nici porcii. Aduceau în cameră hârdăul cu mâncare, plin, şi-l luau înapoi tot plin. Am fost veşnic flămând. Noaptea se auzeau în celulă înghiţituri în gol. „Ce-i?” „Am visat un munte de pâine şi o covată de mâncare... şi mâncam pe săturate!”. Când a ieşit din închisoare, a rămas un opozant al regimului comunist, dar unul timorat. Abia „decembrie 1989” ce a reuşit să-l mai revigoreze.
„La Auschwitz era floare la ureche...”
Vasile Balanovici s-a născut pe 25 aprilie 1927, la Ionăşeni – Truşeşti. A făcut parte din gruparea „Pui de lei” care, în opinia lui Balanovici, „a fost calificată ca legionară deoarece cel ce ne-a adunat a fost un ex- legionar. Dar n-am fost organizaţi după astfel de principii. Totuşi, la arestare, am fost încadraţi drept legionari”. Ţelul mărturisit al organizaţiei era de „păstrare a fiinţei naţionale şi a credinţei ortodoxe”. Vasile Balanovici, care era unul dintre curierii judeţeni, a fost arestat în mai 1948. A fost anchetat nouă luni la Botoşani, interval în care n-a făcut nici măcar o baie. Sentinţa care s-a dat la Suceava a fost dură: 12 ani, cifră la care s-a mai adăugat un „supliment” de doi ani. „La Jilava, debutul se făcea cu bătaia. Treceam printr-un culoar de gardieni cu bâte. La ieşire, acelaşi tratament. În mod normal, în camere ar fi încăput 25 – 30 de oameni. Ne înghesuiau de zece ori mai mulţi! Ne bărbieream o dată la câteva săptămâni, cu nişte brice care ne jupuiau pielea. Doi deţinuţi evrei, care fuseseră şi la Auschwitz, spuneau că acolo era floare la ureche faţă de ce au păţit aici!” Reeducarea în închisori era crâncenă: „Recurgeau la tot ce se putea imagina. Picătura chinezească, ţinutul cu capul în soare până cădeam, sărarea excesivă a mâncării, urmată de lipsirea de apă. Erau lucruri pe care le făceau deţinuţi cu alţi deţinuţi. Au fost şi dintre aceia puşi să-şi mănânce, din gamelă, propriile fecale! O minte sănătoasă nu poate crede că a existat aşa ceva în temniţele comuniste din România”.      
Arestat la... 16 ani
Dorin Glăvan s-a născut pe 14 februarie 1942, la Botoşani. A fost arestat pe 24 octombrie 1958, la... 16 ani şi opt luni! A fost condamnat la 18 ani de muncă silnică, deoarece avusese iniţiativa înfiinţării unei organizaţii subversive: Asociaţia Eliberării Naţionale, sau altfel spus, Asociaţia Elevilor Naţionalişti. Şi tatăl său a fost condamnat la 20 de ani închisoare. La o percheziţie acasă i-a fost găsită o decoraţie germană şi a fost considerat „criminal de război!” . În lungii ani de închisoare, lui Dorin Glăvan i-a fost cel mai greu în cele şase luni petrecute singur într-o carceră din Penitenciarul Mărgineni. Fusese izolat fiindcă înfiinţase o altă organizaţie „subversivă” şi mai pusese la cale şi un plan de evadare. Din fericire, cei 18 ani de închisoare au fost până la urmă numai cinci, hotărârea luată de Tribunalul Suprem în 1963 fiind un fel de preludiu la decretul de amnistie al deţinuţilor politici din 1964. „Lăsat la vatră”, Dorin Glăvan a făcut Facultatea de filozofie, pe care a terminat-o şef de promoţie, pentru ca, ulterior, să se recalifice ca teatrolog. 
Coleg cu Corneliu Coposu
Eugen Hilote s-a născut pe 15 decembrie 1942, la Mihăileni. Practic, „a lucrat pe-o mână” cu colegul său de la Laurian, Dorin Glăvan, şi a fost arestat pentru aceleaşi motive. În 1958, împărţea manifeste prin care cerea retrocedarea Basarabiei şi Bucovinei, plecarea trupelor ruseşti şi independenţa totală a României. Şi alegeri libere! A fost arestat pe 23 decembrie 1958 şi condamnat în luna martie a anului viitor la 18 ani de muncă silnică, 10 ani de degradare civică şi la pierderea pe viaţă a drepturilor civile. Şi Eugen Hilote se poate considera un norocos, pentru că după un periplu pe la Jilava, Aiud şi Mărgineni, a ieşit din închisoare în 1962, după trei ani de detenţie. A mai petrecut doi ani în satul Rubla din Valea Călmăţuiului, unde a avut domiciliu obligatoriu, după care s-a reîntors acasă. Cât a stat la Rubla, a muncit ca să aibă din ce trăi. Dar era într-o companie onorantă: Oni Brătianu, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Radu Buzeşti, Carandino, prinţul Ghica etc.   
Fragmentele de mai sus le-am ales oarecum aleatoriu, punctând suplimentar pe nume cunoscute. Primordială, în schimb, a fost ideea deschiderii unei ferestre spre o lume pe care nu ne-o dorim reînviată, dar pe care trebuie s-o cunoaştem, fie şi pentru a putea privi cu alţi ochi vremurile actuale.